E-mail – Brugen af “Til”, “Cc” og “Bcc”

Når man sender en e-mail er der tre felter hvor man indtaste modtagere i. Oftest anvender man bare “Til” feltet, men feltet “Cc” og “Bcc” har også deres anvendelsesområder.

Outlook – Ny email

Feltet “Til”

Modtagere i feltet “Til” kan ses af alle e-mailens modtagere.
Desuden vil de blive listet op i klar tekst hvis en af mailens modtagere besvarer, eller videresender, e-mailen.

Hvis du skriver til en enkelt person bruger du naturlis bare feltet “Til”.
Det samme gør sig gældende såfremt du skriver til en gruppe af mennesker der udgør et fællesskab. Dette kan være familiemedlemmer, medlemmerne af bestyrelsen eller kollegaerne i dit team.

Feltet “Cc”

Cc er en forkortelse af “Carbon copy”, altså den noget old-school teknologi, med at lægge et stykke carbon papir mellem to stykker papir, så det du skriver på den øverste side gengives på den nederste.

Modtagere i feltet “Cc” kan lige som dem i “Til” feltet ses af alle mailens modtagere.
De vil også blive listet op i klar tekst såfremt mailen besvares eller videresendes.

Oftest anvendes feltet til de personer der skal informeres om mailens indhold, uden at være de primære modtagere.

Et eksempel kunne være en mail til chefen om at en større opgave er blevet afsluttet, med sekretæren og bogholderen som “Cc” modtagere, så de kunne se at det blot var til information.

Feltet “Bcc”

“Bcc” står for “Blind carbon copy”. Den fungerer på samme måde som “Cc” feltet, men her kan modtagerne ikke se hvem der ellers har modtaget emailen (de kan dog se modtagere i “Til” og “Cc” felterne).

Skal man sende en mail til mange modtagere,der ikke kender hinanden, så er dette løsningen.


Drejer det sig for eksempel om et Nyhedsbrev fra foreningen, så kan man sætte foreningens mail i “Til” feltet, og alle medlemmerne i “Bcc” feltet. Herefter vil modtagerne kun kunne se afsender adressen, og foreningens email adresse angivet i “Til” feltet.
Man kan også sende den med blankt “Til” felt.

Hvorfor er det så vigtigt

Der er utallige tilfælde hvor afsendere er kommet til at offentliggøre e-mail adresser på personer uden at tænke over det.
Ud over at være et brud på GDPR, har det i nogen tilfælde betydet at folk der værnede om deres privatliv, eller ligefrem skulle beskyttes mod forfølgelse fik delt deres kontaktoplysninger med folk der kunne misbruge dem.

Du tænker måske ikke at det betyder så meget hvis alle medlemmerne i en forening kommer til at modtage en mail med hinandens email adresser, men hvis et af medlemmerne har problemer med en stalker, eller en voldelig ægtefælle, så er personen sandsynligvis ikke enig med dig.

Eksempler

Den britiske HIV klinik 56 Dean Street anvender Cc: til 800 patienter, ved udsendelse af sit nyhedsbrev, og får en bøde på £180.000,-

Det britiske forsvar sender en email til 250 tolke i Afghanistan, og deler dermed navne og email adresser på de lokale der forsøger at flygte efter Taliban har overtaget landet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.