Backup med Time Machine

Mac OS X indeholder “Time Machine”, der er et af de nemmeste backup programmer jeg nogensinde har arbejdet med.

Har du endnu ikke en backup af din Mac, så er er det bare at komme igang med det samme. Jeg har efterhånden haft nogle brugere forbi der har mistet data fordi de ikke havde sat sig ind i Time Machine. Det er dog så vigtigt og så nemt at man bare skal få det gjort INDEN harddisken står af, eller lillebror hælder juice i tastaturet :'(

Ud over at være let at sætte op, er der også et par andre ting jeg er glade for:
 • Du kan anvende flere diske til backup, så du både kan have en kopi af dine data hjemme, på arbejde og hos et familiemedlem.
 • Samme disk kan anvendes til flere Mac’s hvis du f.eks. både har en MacBook og en iMac der skal sikkerhedskopieres.
 • Diskene kan krypteres, så andre ikke kan tilgå dine data hvis du glemmer disken i en taske i bussen, eller mister den ved et indbrud.
 • Time Machine kan også gemme data på en NAS (netværks tilkoblet harddisk), både af eget fabrikat (Time Capsule) eller trediepart (jeg er selv meget glad for Synology’s løsning med flere diske).
 • Time Machine gemmer din backup i en let tilgængelig struktur, på samme måde som de lå på din Mac. Så længe du husker koden du har krypteret disken med, så behøver du ikke have en ekstra kopi af et eller andet obskurt stykke software som måske ikke kan downloades eller købes om ganske få år, når du mest har brug for det.
Time Machine tager så længe den har forbindelse til destinations disken selv backup med jævne mellemrum.
Den laver derfor (når disken er tilgængelig) en backup hver time, og opbevarer derefter alle fra de sidste 24 timer, én daglig for den sidste måned, og derefter én månedlig så længe der er plads.
Når disken er fuld slettes de ældste sikkerhedskopier, så det gør bestemt ikke noget såfremt disken har en vis størrelse.
TO backup’er fylder dog ikke dobbelt så meget som én. Selvom det ser ud som om der ligger to identiske eksemplarer af alle filer, så har OS X styr på at det er samme filer i begge mapper. Så længe filerne ikke er ændret, så fylder de ikke ekstra i senere sikkerhedskopier.
Flytter du derimod et komma i et dokument, så tages der en ny kopi af den ændrede fil, næste gang der tages backup.

Så let er det at konfigurere Time Machine:

Klik på “Time Machine” logoet i menu bjælken øverst på skærmen (det ligner et analogt ur omkrandset af en pil), og vælg “Åbn vinduet Time Machine…”
Klik på knappen “Vælg disk til sikkerhedskopi”
Vælg den disk du ønsker at sikkerhedskopiere til (i vejledningen bruger jeg en med navn “Tardis@Home”, som med sine 100GB er for lille til at kunne bruges til andet end fremstilling af denne vejledning 😉 ).
Jeg anbefaler på det kraftigste, at du sætter flueben i “Krypter sikkerhedskopier”, hvilket forhindrer at folk uden den rette kode kan tilgå dine data, såfremt disken kommer i andres hænder.
Tryk der efter på “Brug disk”
Såfremt du som anbefalet har slået krypteringen til, bedes du om at indtaste adgangskoden til krypteringen af dine data.
Hvis du glemmer koden kan du ikke tilgå din backup.
Efter at have indtastet din kode, bekræftet den, og angivet et stikord som kun giver mening for dig selv klikker du på knappen “Krypter disk”
Disken krypteres, hvilket godt kan tage lang tid afhængig af størrelsen på disken.

Sådan gendanner du dine data:

Der er flere måder at gendanne dine data.

 • Du kan bruge “Finder” til at gennemse disken for dine filer. De vil ligge i strukturen “Maskinnavn/Backup dato/” og herefter samme struktur som på den Mac hvorpå backupen kom fra (du finder f.eks. dine dokumenter, billeder, skrivebord mm. under dit brugernavn i mappen “Brugere”
 • Du kan under første opstart af en ny Mac vælge at gendanne den fra din “Time Machine” backup.
 • Du kan gå til det sted du mangler en eller flere filer (f.eks. dit skrivebord), klikke på “Time Machine” ikonet i menuen og vælge “Start Time Machine”. Herefter får du en noget “Star Wars inspireret” grafik og muligheden for at køre mappen/skrivebordet du befinder dig i tilbage til en tidligere udgave.

6 Replies to “Backup med Time Machine”

 1. Det burde den heller ikke.
  Time Machine gemmer som beskrevet i artiklen én månedlig backup så lang tid tilbage som der er plads på disken.
  Den burde altså kun slette din backup hvis den mangler plads.
  Hvis du tager backup af en fyldt 500GB harddisk på en timemachine med 500GB plads, så kan den kun gemme den nyeste backup.

  Jeg vil anbefale at have en backup disk der er mindst dobbelt så stor som den der er i Mac’en, og at den ikke anvendes til andet end Time Machine Backups.

  1. Hvor stor er disken på hhv det lokale drev og på den eksterne?

   Hvis ikke der er ekstra plads, så sletter den det der er ældre.

   Mvh Peter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.